Zorgvuldige installatie
Actief in heel Nederland
Vrijblijvend en eerlijk advies bij u op locatie

​Zelf gebruiken

Overdag, wanneer u energie opwekt met uw zonnepanelen, gebruikt u deze stroom direct zelf voor uw eigen huishouden of bedrijf. Wanneer er meer energie wordt opgewekt als u verbruikt wordt het overschot teruggeleverd aan het net, u  neemt op dat moment dus geen stroom af van uw energieleverancier maar levert terug. Maar wat als uw zonnepanelen minder energie opwekken dan u nodig heeft? Bijvoorbeeld in de wintermaanden of in de avond als er minder zonlicht is maar u wel gezellig de lampen aan wilt doen? Op die momenten levert de energiemaatschappij uw stroom. U heeft dus nog wel een energiemaatschappij nodig.

zonnepanelen led-verlichting infraroodverwarming
zonnepanelen led-verlichting infraroodverwarming

Terugleveren stroom aan de energiemaatschappij

Op momenten dat uw zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment nodig heeft, wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Als u een elektriciteitsmeter heeft met een draaischijf, dan zult uw meter letterlijk de andere kant op zien draaien. Als u een slimme meter heeft, dan wordt het terugleveren van stroom geregistreerd in een apart telwerk voor de terug levering.

Salderen van gebruik en terugleveren stroom

U krijgt geen geld terug van de zelf opgewekte stroom, maar op uw eindafrekening wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Deze verrekening heet salderen. Bij salderen wordt de opgewekte stroom verrekend met het tarief dat u betaalt. U krijgt dus hetzelfde tarief voor de stroom die u teruglevert als voor de stroom die u afneemt (inclusief energiebelasting en BTW).

Het doel is natuurlijk om overdag genoeg energie te produceren, zodat het gebruik 's avonds en 's nachts daarmee gesaldeerd kan worden en u niets of zo min mogelijk hoeft bij te betalen aan uw energieleverancier. Hierdoor is het van belang de zonnepanelen installatie af te stemmen aan uw jaarverbruik.

Wilt u gebruikmaken van de salderingsregeling dan is het verstandig dat u dit doorgeeft aan uw netbeheerder om achteraf niet voor verassingen te komen staan. Deze zorgt er dan voor dat de juiste meterstanden aan de leverancier worden doorgegeven en dat dit administratief goed wordt afgehandeld. Uw elektriciteitsmeter registreert de stroom die u afneemt of terug levert en uw netbeheerder kan u ook vertellen of uw huidige meter geschikt is voor saldering.

Wij melden u na oplevering aan bij energieleveren.nl maar ik raad mijn klanten ook altijd wel aan om een mail naar de energieleverancier te sturen dat jullie zonnepanelen hebben, dan heeft u uw eigen in ieder geval ingedekt voor in de toekomst.

Wilt u ook besparen op uw energierekening?